top of page

Vinkkejä

Tältä sivulta löytyy:
Käyttövinkkejä
Kaverimateriaalit
Alustan pesuohjeita
Moniammatillisia käyttökokemuksia​​​

vpun kopio.jpg

Helmikuun toimintavinkki

14.2. Hyvää ystävänpäivää!

Erilaisia ja omalla tavallaan ihanan ainutlaatuisia ystäviä on maailmassa yhtä monta kuin on meitä ihmisiäkin. Siispä ystävänpäivä on aivan mainio mahdollisuus pohtia ja tuoda esiin jokaisen ainutlaatuista yksilöllisyyttä sekä meistä muodostuvaa moninaisuutta. <3

Vinkkejä työskentelyn otsikointiin ja näkökulmaksi:

JokaYstävä (Lasten kanssa)

Tämän otsikon alle sopii melko lavealla pensselillä vaikka ja mitä. Tässä muutama ehdotus mahdollisiksi tulokulmiksi: vinkki! Valitse alla olevista viestien tuottamisen näkökulmaksi selvästi vain yksi. 

Millainen ystävä minä olen?

Mikä asia on parasta ystävyydessä?

Mikä asia on tärkeintä ystävyydessä?

Seuratkaa ja ihastelkaa millainen JokaYstävä valitsemallanne tulokulmalla juuri teistä muodostuu. 

Materiaaliksi sopii kaikki valmiista kuvamateriaaleista lasten itse tuottamiin kuviin tai kirjoittamiin ydinsanoihin.

JokaLapsen perheen ystävät

(Lasten kanssa & perheiden kanssa)

Kuka tai ketkä ovat sinun koko perheesi ystäviä? Tätä kysymystä voi pohtia lasten kanssa sekä osallistaa perheitä. Kuka tai ketkä ovat teidän perheenne ystäviä? Askarrelkaa lasten kanssa kortti, jonka tulokulmana olisikin tällä kertaa osoittaa huomionosoitus koko perheen ystävälle/ystäville.

JokaLapsen ihanan ainutlaatuiset ystävät

Pohditaan yhdessä, mikä tekee juuri minun ystävästäni ihanan ainutlaatuisen? Jokin taito, ominaisuus, piirre? Rakentakaa yhdessä JokaLapseen kuva, jonka tarkoitus on huomioida ja tuoda esiin kauniilla tavalla juuri sinun näkemääsi ainutlaatuisuutta ystävässäsi. Havainnoikaa yhdessä miten erilaisiin asioihin me kiinnitämme huomiota. Pohtikaa yhdessä myös mikä tekee juuri sinusta itsestäsi ehkä sen ainutlaatuisen ystävän jollekin toiselle.  Vinkki: Ylen Lasten Areenasta voi katsoa Pikku Kakkosesta ohjelmaa nimeltä 'Ystäväni Ronja' ihastuttavista ystävyksistä Editistä ja Ronjasta. Ohjelma kertoo näkevän sekä näkönsä vauvana menettäneen kaveruksen ystävyydestä ja yhteisistä kokemuksista.

JokaLapsen ystävyyden resepti (Lasten kanssa)

Materiaali: valmiita kuvia, kuvakortteja, lasten omia piirrustuksia tai kirjoitettuina ydinsanoja (esim. huomaavainen, kiltti, anteeksiantavainen, reilu jne.) 

Toiminta: Jokainen lapsi saa valita ystävyyden reseptiin yhden ainesosan, joka hänen mielestään on ystävyydessä kaikkein tärkeintä. Aivan kuten leivonta- ja ruokaresepteissä aineksia laitetaan eri määriä, ystävyyden reseptikin voi koostua ainesosista, joista joitain on vain yksi tai kaksi kappaletta ja jotain ainesosaa voidaan tarvita isommassa suhteessa eli monta kappaletta.

Pohdittavaksi: Vaikka jotain ainesosaa olisi vain vähän, mikä merkitys sillä on? Haetaan mielikuvaa reseptien kautta esim. pullataikinaan tulee kardemummaa vain muutama teelusikallinen ja silti kardemummalla on suuri vaikutus pullan ominaiseen makuun. Tai chili, jota usein lisätään vain hyppysellinen ja se juuri tekeekin ruoasta tulisen. Entäpä mikä ainesosa korostuu? Mitä ainesosia ystävyydessä on lasten mielestä tärkeää olla paljon ja miksi? 

VINKKI: JokaYstävän & JokaLapsen ystävyyden reseptin jatkotyöstämiseen 

Oman sekä ystävän toiminnan määrittelyn ja yhdessä pohdiskelun kautta saa rakennettua siltaa ryhmän sääntöjen laatimiseksi tai päivittämiseksi. Miten olemassa olevat ohjeet tai säännöt liittyvät ystävyyteen? Miksi meillä olikaan tiettyjä sääntöjä koskien esim. siirtymätilanteita ja leikin, leikkipaikan tai lelujen valintaa ja lelujen jakamista? Miksi puhutaan, että ei jätetä ketään yksin? Entä kaikkien mukaan ottaminen? Mikä yhteys on sanoilla ystävä ja ystävällinen?

kelt.jpg

Kaverimateriaalit

JokaLapsella on ilo esitellä kaverimateriaalinaan Kipinäkeskuksen Roihusten perhe!

 

Voit hyödyntää mitä tahansa Roihusten materiaalien toimintakuvaa, joko entuudestaan tuttua tai tutustua uuteen. JokaLapsen sylissä esimerkkikuvana lisämateriaalin askartelukuva. Mikäli Roihusten perheen materiaalien käyttö on jo hallussa, tutkikaa ja tutustukaa aina ensin tuttuun tapaan kuvaan, sanastoon, kysymyksiin sekä lisämateriaaleihin.

 

Tämän lisäksi uutena ulottuvuutena materiaalin toiminnallista työstämistä voi laajentaa hyödyntämällä JokaLasta.

 

Alusta ja työskentely monipuolistavat yksilön, ryhmän ja lasten elämään eri tavoin vaikuttavien yhteisöjen (perhe, koti, läheiset ihmiset, ystävät, elinympäristön muut yhteisöt) välistä ymmärryksen siltaa ja inkluusiota osallistavan dialogin rakentamisen avulla. Tätä kautta vahvistuu myös Roihusten perheen materiaalien äärellä opittujen taitojen luontainen kulkeutuminen lasten mukana heidän eri elämänalueilleen.

Toimintavinkki

Roihusten askartelukuvaa voi yhdessä kieli- ja ajatusjumpata seuraavasti:

 

Millainen askartelija minä olen?

 

Jokainen valitsee itseään ja omaa askarteluaan mielestään parhaiten vastaavan kerrontakorttikuvan (Roihusten materiaali) ja kiinnittää sen JokaLapsi-alustalle. Yksilöllistä kerrontaa voi halukkaiden kanssa vahvistaa käymällä heidän kanssaan erikseen läpi, miksi valitsit juuri kyseisen kuvan.Yhdessä voidaan pohtia kokonaiskuvasta esiin nousevia havaintoja, kuten esimerkiksi nouseeko joku askartelutapa erityisesti esille.

Ryhmäytymistä ja inkluusiota tukee yhdessä ryhmän jäsenistä muodostuvan JokaLapsen kuvan positiivinen vahvistaminen: Vau, hei näin paljon asioita olemme yhdessä puuhanneet ja näin monta asiaa osaamme yhdessä jo toisillemme itsestämme kertoa!

Esim. 'Tykkään muovailla', 'Harmittaa, kun piirrustus menee pieleen', 'Leikkaaminen rajoja pitkin tuntuu välillä vaikealta' & 'Sormivärimaalien sekoittaminen paperilla on kivaa'.

Osallista perheitä pyytämällä alustalle kotoa pieniä viestejä siitä, miten kotona askarrellaan. Viesti voi olla kuva tai käsin kirjoitettu lappu. Myös lasten omat piirrustukset aiheesta ovat rikasta viestintää. Anna lapsen toimia kodin ja ryhmätoiminnan välisenä sillanrakentajana ja päästä hänet itse kertomaan omin sanoin viestinsä sisällöstä, kun tutkitte jokaisen omia alustalle kerättyjä viestejä.

Julkaistu Kipinäkeskuksen luvalla. Kuvien muokkaus Kia Olkkola. 17.1.2023

vsin kopio.jpg

Alustan pesuohjeita

PerusJL9_taustaton.png

JokaLapsi-alusta eli kooltaan 800x1200 mm juliste on suunniteltu kestämään kulutusta. Juliste on pinnoitettu ja pyyhittävä. Alustalla voidaan toteuttaa viestintää erityisesti lasten käyttö huomioiden eri materiaalein ja välinein. 

 

Pintaan voi kiinnittää sekä siitä voi irroittaa sinitarraa sekä eri teippikiinnityksiä.

 

Suoraan pintaan kirjoittamiseen voi hyödyntää vedellä tai miedolla pesuaineella pyyhittäviä tusseja tai vaikka maaleja.

Vinkki: Julisteen pinnan puhkaisemista kannattaa välttää, jotta vedellä pyyhittäessä kosteus ei pääsisi julisteen sisälle. Tämä voi ajan kanssa aiheuttaa kupruuntumista. Mikäli kiinnität julisteen ilmoitustaulupohjalle nastoilla tai nuppineuloilla, suosi julisteen valkoisia reunoja. Itse työskentelyn viestit olisi hyvä kiinnittää hahmoon tässäkin tapauksessa sinitarralla tai teippikiinnityksellä.

 

Mieto pesuaineohje: Voit käyttää mitä tahansa käsiastianpesuainetta. Sekoita n. 0,5 l vettä ja n. 1/4 tl käsiastianpesuainetta - heti käyttövalmis. Pesuvälineeksi sopii sekä perus siivousienet että keittiö- ja siivousrätit. Pyyhintään riittää kostutus. Muista viimeistellä pesu huuhtelemalla pesuväline hyvin ja pyyhkimällä alusta vielä lopuksi puhtaalla, kuivaksi puristetulla pesuvälineellä. Anna alustan kuivua n. 10-15 min ennen seuraavaa käyttökertaa. Mikäli sinulla on mahdollisuus hyödyntää suihkupulloa, voit säästää sekoittamaasi pesuainetta useampaan pesukertaan ja muillekin pinnoille. Mikäli sekoitit pesuaineen avoimessa astiassa, hyödynnä alustan pesun jälkeen pesuaineen loppu esim. ryhmätilan pesualtaan putsaamiseen tai mahdollisiin, roikkumaan jääneisiin askartelu- ja taiteiluvälinetiskeihin.

kelt.jpg

Moniammatillisia käyttökokemuksia:

JokaLapsi-työskentelyyn on tutustunut ja sen käyttöä on arvioinut upea kirjo eri lasten kanssa työskentelevien ammattilaisten joukko. Heidän kommenttinsa ovat luettavissa kokonaisuudessaan alta. 

kelt.jpg

Susanna
Varhaiskasvatuksen opettaja
Yksikön johtaja (viransijainen)

Meidän jokaisen sisällä asustaa JokaLapsi. Se pedagoginen monitoimityökalu, joka soveltuu niin työyhteisössä kuin lapsiryhmässä käytettäväksi. Ristiriitojen, toiveiden ja ajatuksien selvittämiseen ja yhteisen ajattelun tueksi. JokaLapsen kautta lapsiryhmän, tiimin ja työyhteisössä voidaan käsitellä mieltä askarruttavista asioista asiallisen ystävällisellä tavalla, kenenkään mielipidettä unohtamatta. Päästään pohtimaan miten me juuri nyt toimimme tässä tilanteessa. JokaLapsi auttaa käyttämään dialogista vuorovaikutusta toisten ihmisten kanssa.  

Koen JokaLapsi- monitoimityökalun olevan varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa helposti hyödynnettävä väline. Jokaisen lapsen, kasvattajan kuin huoltajan on helppo lähteä mukaan ja tuoda omat ajatuksensa esille, koska aineiston tuottamiseen voi hyödyntää piirrettyjä kuvia, kirjoitusta tai jopa lehdistä leikattuja kuvia. Viestintäkeinoja on monia.  

Mitä me toivomme, näemme tai haluamme? Miksi koemme, että tärkeää nähdä JokaLapsi? Koska jokainen on arvokas juuri sellaisena kuin on.  

Materiaalin käyttö on helppoa, koska pohjalla oleva käsikirja on hyvin rakennettu. Sieltä saa vinkkiä kaikenlaisiin tilanteisiin ja se, laittaa pohtimaan omaa ajatusmallia asioiden suhteen, mikään ei ole niin mustavalkoista loppujen lopuksi. Voin hyödyntää vain yhtä kohtaa kerrallaan tai sitten yhdistää muutamaa kohtaa toisiinsa, aina pohtien mikä sopii juuri tähän tilanteeseen parhaiten.

  

Mielestäni Kia Olkkola kuvaa kirjassaan hyvin: ”JokaLapsen äärelle tullaan niillä resursseila mitä juuri sillä hetkellä on saatavilla.” Jokainen on arvokas ja tärkeä huolimatta taustastaan, sukupuolestaan tai uskonnostaan.  

Suski
vpun kopio.jpg

Tiina
Varhaiskasvatuksen lastenhoitaja

Jokalapsi auttaa matalalla kynnyksellä varhaiskasvatuksen henkilöstöä nostamaan teemoikseen sellaisia etiikan ja moraalikasvatuksen aihepiirejä, jotka perheet kokevat tärkeiksi. On tehtävämme auttaa perheitä kasvattamaan maahamme empaattista ja oikeudenmukaista uutta sukupolvea. Ryhmän lapsille oli tärkeää, että juuri heidän kotoaan oli tuotu sisältöä täydentämään Jokalasta. He muistivat pitkään omat lappunsa. Tuntui siltä, että yhdelle alustalle liimattuna ne yhdessä konkretisoivat myös lapsille sitä, että tässä on kyse myös koko ryhmämme yhteisistä arvoista. Usein toistuvista teemoista kuten luonnon arvostaminen, kaveritaidot sekä yhdessäolo ja kiireettömyys tuli nopeasti toimintakautemme kantavia teemoja, joilla päiväkotiryhmämme toimintaa oli helppo perustella vanhemmille. Tätä pyydettiin – tätä myös saatiin. Meitä sovitusta ja toivotusta päivittäin muistutti Jokalapsen värikäs hahmo seinällä sekä ryhmävasu, jonka

sisällä avasimme teemojen käsittelytapaa tarkemmin.

Tiiun
kelt.jpg

Sanna
Luokanopettaja

Lapsen kasvaminen tasa-arvoiseksi yhteisön jäseneksi on yksi koulun tärkeistä yhteiskunnallisista tehtävistä. JokaLapsi -monitoimityökalun ideoiden pohjalta on helppoa lähteä työstämään ihmisyyteen liittyviä teemoja yhdessä alkuopetusikäisten oppilaiden kanssa. 

 

JokaLapsen avulla jokainen lapsi voi harjoitella ja vahvistaa omaa osallisuuttaan ryhmän jäsenenä!

 

OPS2016:

Koulu on monenlaisten oppijoiden yhteisö, jossa arvostetaan jokaisen jäsenen rakentavaa osallisuutta. Yhdessä oppiminen edistää oppilaiden luovan ja kriittisen ajattelun taitoja ja ongelmanratkaisutaitoja sekä kykyä ymmärtää erilaisia näkökulmia.

 

Yhteisöllinen oppiminen ja tiedonrakentaminen luovat pohjaa yksilön sosiaaliselle kasvulle ja vastuulliselle toiminnalle tulevaisuuden yhteiskunnan jäsenenä. Oppimisen kautta syntyy kulttuurinen ja yhteiskunnallinen osallisuus.

Sannan
Jaanan
vihrea.jpg

Jaana
Varhaiskasvatuksen asiantuntija

Olen ollut siinä onnekkaassa asemassa, että olen saanut kulkea rinnalla, kun JokaLapsi on kasvanut omaan loistoonsa. Jo heti ensi hetkistä alkaen, minulla oli vaikuttunut olo JokaLapsesta ja sen toimivuudesta varhaiskasvatuksen arjessa. Itse tutustuin JokaLapseen ensimmäisen kerran ollessamme katsomuskasvatuksen äärellä. JokaLapsi on hieno keino tuoda näkyväksi lasten ja huoltajien ajatuksia sekä näkemyksiä katsomuskasvatuksen moninaisiin asioihin. JokaLapsesta on kuitenkin moneksi ja tätä monitoimityökalua voi hyödyntää varhaiskasvatuksen moninaisiin arjen tilanteisiin ja teemoihin. JokaLapsi kokoaa ja tekee näkyväksi ajatukset, näkemykset sekä kokemukset avoimella ja tasavertaisella tavalla. Olen saanut nähdä kuinka JokaLasta on käytetty lapsiryhmän lasten ja huoltajien ajatusten näkyväksi tekemisessä erilaisten teemojen äärellä ja täten päästy vahvistamaan lasten ja huoltajien osallisuutta. Lisäksi JokaLapsi toimii hyvänä työkaluna, kun halutaan työstää työyhteisön kesken esimerkiksi Varhaiskasvatussuunnitelman osa-alueita. JokaLapsi kokoaa työyhteisön ajatukset ja näkemykset tasavertaisesti yhdelle alustalle, jonka pohjalta työyhteisön on hyvä jatkaa yhteistä työskentelyä pedagogiikan kehittämisessä ja osaamisen vahvistamisessa.

kelt.jpg

Miia
Perhetyöntekijä

JokaLapsi toimii niin lasten, nuorten kuin perheiden kanssa työskentelyn tukena. Omassa työssäni JokaLapsi on käytössä erityisesti osallisuuden lisäämisen näkökulmasta. Sen avulla kysyn rippikoululaisten vanhemmilta, mitä he toivovat lapselleen rippikoulussa. Samoin voin käyttää JokaLasta rippikoulun suunnitteluun yhdessä rippikoululaisten kanssa. Miksei JokaLapsi taipuisi myös palautteen keräämisen ja arvioinnin välineeksikin. 

 

Ammatillisen dialogin näkökulmasta JokaLapsi on käyttökelpoinen esimerkiksi tiimin yhteisten tavoitteiden asettamisen apuna. JokaLapsi varmistaa, että kaikilla tiimissä on yhdenvertainen mahdollisuus kertoa oma mielipiteensä.

 

Päiväkerholaisten kanssa JokaLapsi voi toimia vaikkapa tukena toisiin tutustumisessa. JokaLapseen voidaan kiinnittää jokaisen ryhmän jäsenen itsestään tekemä kuva. Tai miksei valokuva. Ryhmässä voidaan yhteisesti antaa aikaa ja tutustua kunkin kuvaan. Näin jokainen tulee yhdenvertaisesti nähdyksi ja myös toisilleen tutuksi.

 

JokaLapsi on mielestäni ihanan konkreettinen, monipuolinen ja ymmärrettävä pedagogista ajattelua tukeva työkalu.

Miia
vpun kopio.jpg

Minna
Alkuopetus, luokanopettaja

JokaLapsi on helposti lähestyttävä teos, joka tarjoaa käytännön vinkkejä lasten yksilöllisen ja tasa-arvoisen kasvun tukemiseen, toimivan vuorovaikutuksen ja kasvatusyhteistyön rakentamiseen huoltajien kanssa sekä työyhteisön vuorovaikutuksen tukemiseen, suunnitteluun ja tiedon keräämiseen. Vaikka kirjan näkökulma on varhaiskasvatuksessa, sopivat sen elementit myös koulumaailmaan. Jokaisen lapsen äänen esiin tuominen ja kokemus yhteisön osana olemisesta on tärkeää. JokaLapsi luo tähän oivan alustan. Lapsi tulee kuulluksi ja nähdyksi yhdenvertaisena ryhmän jäsenenä. JokaLapsi on vaihtoehto sähköiselle viestinnälle huoltajien kanssa. Se madaltaa kynnystä toiveiden ja arvojen esiin tuomiseen.

Minnan
bottom of page